Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Ezért ne vedd fel mosás nélkül az új ruhát

Ha az üzletből egy új ruhával mész haza, te kimosod, mielőtt először viselnéd? Őszintén! Sokan valószínűleg nemmel válaszolnak erre a kérdésre, mert gyakran előfordul, hogy az újonnan beszerzett darab öblítés nélkül kerül a szekrénybe.

A legtöbben úgy gondolják, hogy biztosan alig volt, aki magára vette, és egyébként is tisztának kell lennie, hiszen a gyártás óta az üzletben várta a gazdáját. Valójában viszont ez a feltételezés igencsak téves. Philip Tierno mikrobiológus elárulta, miért kötelező kimosni a ruhát viselés előtt.

A New York-i Egyetem szakértője szerint sokkal többen próbálják fel a boltokban kirakott darabokat, mint azt bárki gondolná. Elmondta, hogy nem négy-öt emberről van ilyenkor szó, hanem több tucatról abban az esetben, ha legalább egy hónapig állt a ruha az üzletben. Persze, ez a szám jóval magasabb is lehet, de igazából nem ez a lényeg, hanem az, hogy milyen következményekkel járhat a mosás nélküli hordás.

Philip Tierno több kutatást végzett, melyek során különböző ruhadarabokat vizsgált meg a legnépszerűbb üzletekből, és tényleg megdöbbentő eredményekre világított rá. Kiderült, hogy rengeteg baktériumot hagynak rajtuk azok az emberek, akik felpróbálták, de nem vették meg a kiszemelt árukat. A legtöbbször Streptococcus-t és Staphylococcus-t fedezett fel rajtuk, ezek pedig már egy-egy érintés során is átkerülhetnek az anyagra, majd a viselőjükre.

A valós fertőzés esélye akkor a legnagyobb, ha az új darab vagy a megfogása után a tulajdonos keze a szemeihez, az orrához, a szájához ér, vagy, ha sebes bőrrel érintkezik. De nemcsak a baktériumok miatt kell vigyázni: a ruhákat sokszor olyan kémiai szerekkel kezelik a készítés során, melyek mosás nélkül irritációt, bőrgyulladást vagy allergiás reakciót okozhatnak a testhez érve. Dr. Meghan Feely bőrgyógyász elmondta, hogy ezek a tünetek órákkal vagy napokkal a felvétel után egyaránt jelentkezhetnek, ezért azt javasolja mindenkinek, hogy hordás előtt mindig az anyag által engedett legmagasabb hőfokon mossa ki a ruhákat, és hozzátette, egy kis extra öblítés sem árt ilyenkor. 
f.femina