Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Tudtad? Ezért ne használj soha rövid programot mosásnál!!!

Tévedés! Pont az ellenkezője igaz – írja a stylebook.de.

A legtöbben úgy vélik, hogy a „rövidprogram” egy olyan mosási program, amellyel gyorsabban tisztává varázsolhatjuk a ruháinkat. Tehát nem csak időt spórolunk, hanem vizet és energiát is. És ez pozitívan hat a pénztárcánkra is. Pedig rosszul gondoljuk – állítja Rainer Stamminger, a bonni egyetem professzora a Stylebooknak adott interjújában.

A tiszta ruhához idő kell

„A modern mosószerekben lévő enzimeknek hosszú mosási időre van szükségük ahhoz, hogy kifejthessék a hatásukat” – magyarázza a szakértő. „Ehhez azonban nem kell magas hőfok, 30 fok tökéletesen elegendő.”

Ha tehát elveszünk az időből, akkor ezért más területen kell megfizetnünk, vagyis az egekbe röpítjük a villanyszámlát. A forró vizes, gyors mosás – mivel általában így működnek a rövidprogramok – elpazarolt energiát, nem pedig rendesen kitisztított ruhát eredményez.

Ugyanez vonatkozik egyébként a mosogatógépekre is. Az elv hasonló, mintha maximális sebességgel autóznánk A-ból B-be: ugyan gyorsabban érnénk célba, de ehhez lényegesen több üzemanyagot és így pénzt is használnánk fel, mintha csak 120 km/h-val közlekednénk.

Ennek ellenére valószínűleg azok vannak kevesebben, akik az idejüket az ideális három- vagy négyórás mosási és mosogatási idő szerint szeretnék beosztani.

„Ma már sok mosógépet lehet előre beprogramozni, hogy alkalmazkodjon a napi ritmusunkhoz: például reggel beállítjuk az időpontot, és este már a frissen mosott ruha fogad bennünket” – tanácsolja a professzor.

És még egy tipp: „Használjuk az energiatakarékos vagy Eco-programot a leggyakrabban! Ezzel spórolhatjuk a legtöbb energiát, így lesz a legtisztább a ruha, és ezzel kímélhetjük a legjobban a pénztárcánkat is” – véli a szakértő.