Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

8 hely a lakásban, ahol biztosan nem takarítasz elég alaposan...


8 HELY A LAKÁSBAN, AHOL BIZTOSAN NEM TAKARÍTASZ ELÉG ALAPOSAN

 

Az amatőrök legleleményesebb praktikáinak bemutatása mellett két profi takarítót is kikérdezett a Lifehacker.
A káoszt és mocskot az utolsó pillanatig eltűrő lustábbak számára mindenesetre jó hír, hogy még a többévnyi vad mikrózás során az ajtóra és a mikró falára száradt, kőzetszerű lerakódások is eltávolíthatók. Ráadásul a Redditnek hála még arra is választ kaphatunk, hogyan kell kimosni egy zuhanyzófüggönyt.


Mi marad ki?
A profik szerint ezeknek a szegleteknek, tárgyaknak nem szentelünk elég figyelmet:

a szegőlécek
a mikrohullámú-sütő
a villanykapcsolók
az edényszárító
a kilincsek
a csaptelepek
a vécépapír tartó
a zuhanyfüggöny
És még valami, néha nem árt kicsit arrébb taszigálni a könyveket, dísztárgyakat és bútorokat is, mert mögöttük is szép koszhalom gyűlhet össze.


Függöny takarodj!
A csak magában le/kimosott zuhanyfüggönyöket néhány régi érdes törölköző társaságában, kímélő üzemmódban érdemes ugyanis kimosni: így az érdes törölközők levakarják majd róluk a dzsuvát. Fehér függönyök esetében egy kevés fehérítőt is érdemes lehet hozzáadni a mosáshoz, teregetés helyett pedig elég egyszerűen visszaakasztani őket a helyükre.


Mocs-kos mikrók! Mocs-kos mikrók!
A mikrókat egy adag ecet és ugyanannyi víz 1-2 perces melegítése után a legkönnyebb kitakarítani egy Reddit felhasználó szerint. Néhány ilyen kör után még a makacsabb szennyeződések eltávolításhoz is csak néhány papírtörlőre lesz majd szükség. A mikróajtó kinyitásakor nem árt vigyázni azért a gőzökkel, és biztos, ami biztos alapon a tálkába beletehetünk egy fogpiszkálót vagy egy gerezed vagy szelet citromot is.


Maria, a profi
A profi takarítókat is kikérdező Lifehacker szerint azért az alapokra is érdemes odafigyelni. Maria Leal például a gravitáció jelentőségére hívta fel a figyelmet: szerinte még mindig sokan elhibázzák a sorrendet és alulról felfelé takarítanak, ami természetesen azt eredményezi, hogy a gondosan feltakarított padlót újra ellepi majd a felülről aláhulló por. Emellett az is gyakran előfordul, hogy csak a szemmagasságban takarítanak az emberek, az alatt viszont koszosak maradnak a dolgaik.


Sok kicsi sokra megy
A kisebb porszívózásoknak és portalanításnak is van jelentősége a takarítók szerint: így nem gyülemlik fel annyi mocsok és nem a lakás porig rombolása vagy a költözés tűnik majd a leghatékonyabb megoldásnak a rendetlenség orvoslására.


Ezenkívül arra is érdemes odafigyelni a szakértők szerint, hogy legyen egyáltalán mivel takarítani. Hiába száll meg valakit az ihlet, gyorsan tovatűnik a lelkesedés, ha nincs mivel nekiállni a vécétisztításhoz. Ebben az esetben az sem probléma egyébként, ha az orrodnál fogva vezetnek: jó szagú tisztítószerekkel valószínűleg nem lesz akkora nyűg a takarítás, és még a lakásnak sem lesz kórházszaga.